ESG

Właściwe postępowanie w 2021 r.

Rok 2021 był przełomowy dla CTP pod względem naszych wysiłków na rzecz ochrony środowiska i działań społecznych. W ciągu roku otrzymaliśmy ocenę niskiego ryzyka ESG od Sustainalytics, a po audycie naszych emisji nasze działania zostały ocenione jako znacznie przekraczające nasz cel neutralności pod względem emisji CO₂ - co oznacza osiągnięcie ujemnej emisji netto CO₂. Współpracując globalnie z UNHCR w celu pomocy imigrantom, koncentrowaliśmy się na edukacji w każdym kraju na poziomie lokalnym.

OPERACJE BEZEMISYJNE 2021

Strategia ESG

Nasze cele i działania zostały opracowane z myślą o Celach Zrównoważonego Rozwoju ONZ (SDG), paryskich porozumieniach klimatycznych i Europejskim Zielonym Ładzie. Stosujemy inicjatywy takie jak Science Bases Target initiative (SBTi) i Carbon Risk Real Estate Monitor (CRREM) w celu dekarbonizacji naszego portfela, aby nie przekroczyć wzrostu temperatury o 1,5ºC zgodnie z paryskimi porozumieniami klimatycznymi. Ramy te stanowią podstawę, na której CTP buduje swoje ambicje. W szczególności są one zgodne z 10 z 17 celów zrównoważonego rozwoju.

Neutralizacja efektu cieplarnianego
Gazy

CTP uznaje naukę przedstawioną w szóstym raporcie oceniającym IPCC 1, który stwierdza, że zmiany klimatu spowodowane przez człowieka są rzeczywistością. W związku z tym określa swoje cele w zakresie emisji netto, aby były zgodne z redukcją emisji gazów cieplarnianych (GHG) wymaganą do utrzymania globalnego ocieplenia na poziomie maksymalnie +1,5ºC.

Osadzanie parków

Filar ten koncentruje się na zapewnieniu, że CTParki staną się częścią środowiska i społeczności, w której zostały zbudowane. Cel ten wymaga wysokiej jakości budynków, wielofunkcyjnego wykorzystania terenu i poprawy bioróżnorodności. CTParki mają być wykorzystywane przez pracujących w nich ludzi, a także doceniane przez okoliczne społeczności.

Stymulacja dobrego samopoczucia
& Edukacja

Wartości CTP obejmują bycie odpowiedzialnym członkiem społeczeństwa. Jej kultura korporacyjna uwzględnia aktywne zaangażowanie społeczne i wsparcie dla środowiska, w którym żyjemy i działamy. Z tego wynika trzeci filar ESG dotyczący wpływu społecznego i dobrobytu. CTP aktywnie współpracuje ze społecznościami, w których prowadzi działalność, poprzez organizacje charytatywne związane z dobrobytem i edukacją.

Promowanie osobiste i
Uczciwość zawodowa

Uczciwość jest podstawową wartością CTP. Grupa ceni sobie etyczne, sprawiedliwe i uczciwe postępowanie wobec pracowników, klientów, dostawców, konkurentów, władz publicznych i organów regulacyjnych, akcjonariuszy, a także wszelkich innych stron zaangażowanych w jej codzienną działalność. W Grupie obowiązuje ogólnofirmowy Kodeks Postępowania, który jest corocznie aktualizowany. Posiada solidną funkcję zgodności, która monitoruje przestrzeganie ważnych zasad zarządzania, w tym tych dotyczących przeciwdziałania przekupstwu i korupcji, przeciwdziałania dyskryminacji i nękaniu, przeciwdziałania praniu pieniędzy, różnorodności, wykorzystywania informacji poufnych, a także transakcji z podmiotami powiązanymi. Wewnętrzna funkcja zarządzania ryzykiem w CTP sformalizowała procesy zarządzania różnymi rodzajami ryzyka. Więcej szczegółów na temat podejścia CTP do zarządzania ryzykiem można znaleźć w sekcji Zarządzanie ryzykiem niniejszego Raportu Rocznego.

CTP NV Rating ryzyka ESG - 11 - NISKIE RYZYKO

Wskaźnik ukończenia BREEAM In-Use (w %)

Certyfikacja BREEAM według kraju

Budynki z certyfikatem BREEAM